Mladi rejec iz Delnic v Poljanski dolini tekmoval na odprtem prvenstvu Nemčije v ocenjevanju krav s pomočjo mobilne aplikacije Fleckscore

Mladi rejec iz Delnic v Poljanski dolini tekmoval na odprtem prvenstvu Nemčije v ocenjevanju krav s pomočjo mobilne aplikacije Fleckscore

Živinoreja, Obvestila za javnost  | 
Mladi rejec iz Delnic v Poljanski dolini tekmoval na odprtem prvenstvu Nemčije v ocenjevanju krav s pomočjo mobilne aplikacije Fleckscore

V soboto 23.9. je v Miesbachu, zibelki uspešne reje bavarskega lisastega goveda, potekalo odprto prvenstvo Nemčije v ocenjevanju krav (Fleckscore), ki sta se ga pod mentorstvom selekcionistov Tomaža Petka in Janka Goloba udeležila tudi dva predstavnika iz Slovenije, Jaka Mrak (KGZ Kranj) in Aljaž Krabonja (KGZ Ptuj).

Ključne besede: odprto prvenstvo Nemčije v ocenjevanju krav Fleckscore

Vsak udeleženec je ocenil pet prvesnic, za vsako pa je imel na voljo osem minut. V tem času je bilo potrebno oceniti 20 lastnosti in preveriti, če ima prvesnica katero izmed 14. morebitnih napak. Živali so bile že vnaprej ocenjene s strani poklicnih sodnikov in te ocene so bile osnova, s katero se je primerjal vsak udeleženec. Trije tekmovalci, ki so najmanj odstopali od povprečja ocen sodnikov, so se uvrstili v večerni finale. Jaka in Aljaž sta dostojno zastopala slovenske barve, saj sta v konkurenci 61. tekmovalcev iz devetih različnih držav (Nemčija, Avstrija, Italija, Češka, Hrvaška, Nizozemska, Kolumbija, Honduras) osvojila končno 29. in 31. mesto.

Po večernem finalu v ocenjevanju je potekalo še tekmovanje mladih rejcev v vodenju živali. Nato so bile predstavljene skupine petih prvesnic elitnih bikov šestih osemenjevalnih centrov po bikih McGyver, Mercedes Pp, Valverde Pp, Vidi Pp, Virginia in Zeiger. Sledila je avkcija genomsko testiranih plemenske telic in mladih bikov. Najdražja žival na elitni dražbi je bil desetinpolmesečni bik linije Senator x Zeiger s skupnim selekcijskim indeksom SSI 147, za katerega je osemenjevalni center Eurogenetic odštel 33500 evrov. Tri in pol mesece stara telica s SSI 138, potomka nam dobro znanega bika Hokuspokus, po katerem trenutno vhlevljamo bikce v vzrejališče Murska Sobota, pa je bila prodana za 6800 evrov.

V nedeljo, 24. septembra je potekala 8. nemška državna razstava krav lisaste pasme. Razstavljenih je bilo 136 vrhunskih živali v štirih različnih kategorijah. V kategoriji prvesnic je zmagala Gina, potomka bika Ex Machina. Med mladimi kravami z dvema ali tremi telitvami je bila najboljša Miamijeva hči Miracle, med starejšimi kravami s štiri ali pet telitvami pa Phoenix, potomka bika Hood. V elitni kategoriji najbolj dolgoživih krav s šest ali več laktacijami je največji vtis na sodnika iz Avstrije Reinharda Scherzerja naredila krava Naomi (Rave x Wal), ki je trenutno v osmi laktaciji in je do sedaj namolzla že 78973 kilogramov mleka. Najstarejša krava, ki je bila v ocenjevalnem ringu, je bila rojena 11.6.2011 in je trenutno v enajsti laktaciji s preko 80000 kg namolženega mleka.

Naj na koncu tega prispevka povzamem misli namestnika predstojnika inštituta za živinorejo v Grubu in slovenskim ocenjevalcem dobro znanega strokovnjaka Bernharda Luntza, ki pravi da pri reji lisastega goveda že nekaj časa ne gre več le za večjo mlečnost, ampak predvsem za zdravje, vitalnost in dolgoživost.

 

 

Nazaj

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.