Priporočena sortna lista za krompir v letu 2021 in kaljenje krompirja pred saditvijo

Priporočena sortna lista za krompir v letu 2021 in kaljenje krompirja pred saditvijo

Obvestila za javnost, JSKS  | 
Priporočena sortna lista za krompir v letu 2021 in kaljenje krompirja pred saditvijo

V priporočeno sortno listo krompirja za pridelavo v letu 2021 je vpisanih 17 sort, od katerih so 4 zgodnje sorte, 4 srednje zgodnje sorte, 6 srednje poznih sort in 3 pozne sorte.

Priprave na saditve krompirja v novi sezoni začnemo z izborom sort in naročilom semenskega krompirja. V letošnjem letu se je po nekaj letih premora zopet pripravila priporočena lista sort za saditev v sezoni 2021. Trenutno imamo v ponudbi veliko sort, nekatere med njimi slabo poznamo, ker na območju Slovenije niti še niso bile preizkušene. V izogib težavam, ki se lahko pojavijo, kadar se odločamo za pridelavo, ki niso bile vključene v preizkušanje se je v letošnjem letu ponovno oblikovala priporočena sortna lista katero pripravlja Kmetijski inštitut Slovenije.

V priporočeno sortno listo krompirja za pridelavo v letu 2021 je vpisanih 17 sort, od katerih so 4 zgodnje sorte, 4 srednje zgodnje sorte, 6 srednje poznih sort in 3 pozne sorte.

Preglednica:  Priporočene sorte krompirja v Sloveniji v letu 2021

Sorta

Zgodnost

Gomolji

Barva

Barva

Tip

Uporaba

Dobavitelj

 

4 – pozne

9,5– zgodnje

 

 

mesa

kožice

kuhanja

 

 

Zgodnje sorte

ACTRICE

9,5

ovalni, debeli

svetlo rumena

svetlo rumena

AB

kuhanje in pečenje

Roko d.o.o.

ARROW

9,5

okroglo ovalni, debeli

bela

svetlo rjava

AB

kuhanje in pečenje

Interseme d.o.o

COLOMBA

9

ovalni

svetlo rumena

rumena

AB

kuhanje

RWA Slovenija d.o.o.

Roko d.o.o

KIS SLAVNIK

9,5

dolgo ovalni, zelo debeli

svetlo rumena

svetlo rumena

AB

kuhanje in pečenje, pomfrit

Kmetijski inštitut Slovenije, RWA Slovenija

Srednje zgodnje sorte

ARIZONA

7,5

okroglo ovalni

svetlo rumena

rumena

B

kuhanje

Interseme d.o.o.

EXCELLENCY

7,5

ovalni

rumena

rumena

BC

kuhanje, pečenje, pomfrit

Interseme d.o.o.

NATASCHA

7,5

ovalni

temno rumena

rumena

AB

kuhanje

Semenarna Ljubljana d.o.o.

MARABEL

7

srednji, okrogli

rumena

rumena

AB

kuhanje in pečenje

RWA Slovenija d.o.o.

Roko d.o.o

Srednje pozne sorte

ALOUETTE

6,5

dolgo ovalni

svetlo rumena

rdeča

B

kuhanje in pečenje

Interseme d.o.o.

CAROLUS

6,5

ovalni

 

svetlo rumena

rumena, vijolična očesa

BC

kuhanje, pečenje, pomfrit

Interseme d.o.o.

KIS KOKRA

6,5

okroglo ovalni

krem bela do svetlo rumena

svetla

B

kuhanje in pečenje

Kmetijski inštitut Slovenije, RWA Slovenija

OTOLIA

6

ovalni 

rumena

rumena

B

kuhanje, pečenje, pomfrit

RWA Slovenija d.o.o.

Roko d.o.o

RED FANTASY

6,5

srednji, ovalni

rumena

rdeča

B

kuhanje

RWA Slovenija d.o.o.

Roko d.o.o

RUDOLPH

6

okroglo ovalni, debeli

krem bela

rdeča

B

kuhanje

Interseme d.o.o.

Pozne sorte

KIS SORA

5

ovalni

krem bela

svetla

A

kuhanje, pečenje, pomfrit

Kmetijski inštitut Slovenije, RWA Slovenija

JELLY

5

dolgo ovalni

rumena

rumena

BC

kuhanje, pečenje, pomfrit

RWA Slovenija d.o.o.

Roko d.o.o

MOZART

5,5

ovalni gomolji

rumena

rdeča

B

kuhanje in pečenje

Roko d.o.o.

                 

 

Na sortno listo so uvrščene le najboljše sorte, ki so v dveh letih preizkušanja dale najboljše pridelke. Na sortno listo so uvrščene tudi 4 sorte, ki so zelo odporne na krompirjevo plesen. Odpornost sorte na krompirjevo je zelo pomembna za pridelovalce, ki pridelujejo krompir na ekološki način in za manjše pridelovalce, ki pri pridelavi krompirja ne želijo uporabljati veliko FFS. Te sorte so: KIS KOKRA, ALUETE, CAROLLUS, OTOLIA

Pri izboru sorte je pomembna tudi jedilna kakovost krompirja, ki se jo označuje s črkami A;B;C; in D. Tip A in AB  je solatni tip krompirja, ki ima čvrsto meso in se ne razkuha. Tip B je večnamenski tip za kuhanje, srednje čvrst,  C tip je moknat tip krompirja, ki se pri kuhanju  običajno vsaj delno razkuha. Tip D  je zelo škrobnat krompir za predelavo v škrob.

Nakaljevanje krompirja pred saditvijo

Za zgodnejši pridelek zgodnjega krompirja je priporočljivo krompir pred sajenjem nakaliti.  Z nakaljevanjem krompirja pričnemo  2 do 3 tedne pred načrtovano saditvijo. Za pridelavo zelo zgodnjega krompirja, ki bo po sajenju pokrit s polipropilensko folijo (vrteks, kovertan),  se priporoča nakaljevanje pri T 20 st. C. Z nakaljevanjem pri  višji T  dobimo na gomoljih manj stebel, kar pomeni manj gomoljev in  s tem zgodnejši pridelek zlasti pri sortah, ki hitro polnijo gomolje npr. KIS Slavnik.

Za srednje pozne in pozne sorte se priporoča nakaljevanje pri T od 10 do 15 st. C. Nakaljevanje gomoljev pri nižjih T ima vpliv na večje število stebel in posledično tudi na večje število gomojev, kar lahko vpliva tudi na končni pridelek.

Pri nakaljevanju krompirja je pomembno, da kaliči ob saditvi niso predolgi in preveč krhki (opt. dolžina kaličev ob saditvi je od 0,5 do 1 cm).  Kaliči naj bodo ob saditvi močni, zato je krompir priporočljivo kaliti  v svetlih prostorih. Pred sajenjem krompirja je priporočljivo nakaljen krompir ohladiti na T tal, da semenski gomolj ob morebitni ohladitvi lažje prenaša nižje temperature. S sajenjem krompirja pričnemo, ko je njiva primerno vlažna za obdelavo tal in so ogreta vsaj na 70 C. Saditev krompirja v preveč hladna tla lahko vpliva na slabši vznik pri bolj občutljivih sortah.

Poleg omenjenih sort bo v letošnjem letu na tržišču še obilo drugih sort. Podrobnejši opis sort si lahko ogledate v Sortnem izboru krompirja za leto 2021, ki je bil pripravljen na KIS Slovenije.

Marija Kalan, KGZS – zavod KR

Nazaj

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri