Sejem bil je živ

Sejem bil je živ

Živinoreja, Živinoreja  | 
Sejem bil je živ

V ponedeljek, dne 22.8.2022 je na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni potekala razstava brejih telic lisaste, črnobele in rjave pasme. Sodelovali sta tudi dve plemenski telici črnobele pasme z območja KGZ Kranj od rejcev bikovskih mater Galjot Janeza iz Lahovč in Hafner Jerneja iz Žabnice.

Ključne besede: razstava plemenskih telic lisaste, črnobele in rjave pasme na sejmu AGRA

V okviru dneva govedorejcev na Agri v Gornji Radgoni je Kmetjisko Gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z območnimi Kmetijsko gozdarskimi zavodi, rejskimi društvi, Kmetijskim inštitutom Slovenije in Pomurskim sejmom izvedla ocenjevanje plemenskih telic. Predstavljenih je bilo 7 brejih telic lisaste in po 6 črnobele ter rjave pasme. Telice lisaste in črnobele pasme so bile tokrat izbrane načrtno kot potomke domačih bikov. Ocenjevalec je bil predstavnik Zveze govedorejcev avstrijske Štajerske (Rinderzucht Steiermark) Hans Terler. 

V kategoriji telic lisaste pasme je bila najboljša telica DOLY SI 75048150 rejke Danice Lemež iz Maribora. Je potomka bika HOGARDA 122049, ki je na voljo za osemenjevanje na OC Ptuj. Njegovi plemenski vrednosti za mlečnost in skupni selekcijski indeks sta izvrstni in znašata 126 oz.128.

Med črnobelimi brejimi telicami je zmagala telica SI 75305482 rejca Andraža Svetlina iz Kamnika. Telica je potomka domačega testiranega bika SLOGA 131831, ki je na voljo za osemenjevanje na OC Preska. Odlikujeta ga dolgoživost in odlične lastnosti zunanjosti (okvir, vime, noge, robustnost) njegovih potomk.

Pri rjavi pasmi je bila najboljša potomka uvoženega bika SIMBABOYA 771568 rejca Leopolda Petkovška iz Hotedršice. 

Gorenjsko sta na tokratni razstavi predstavljali breji telici črnobele pasme rejcev Galjot Janeza iz Lahovč ter Hafner Jerneja iz Žabnice. Sta potomki domačih čakajočih bikov ROBUR-ja in MONGOL-a. Obema rejcema se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje na razstavi ter ves vložen trud pri pripravi in vodenju živali.

Poleg telic je bilo v govejem hlevu razstavljenih še šest genomsko testiranih plemenskih bikov za osemenjevanje in dva mlada plemenska bika lisaste pasme za pripust iz KGZS - zavodov Ptuj in Murska Sobota, bik pitanec ter krave dojilje različnih pasem. 

Posebno pozornost je pritegnila krava cikaste pasme s teletom z okolice Dravograda in vol istrskega goveda ali boškarin iz Marezig, ki je bil prvič predstavljen na sejmu AGRA.

V torek 23.8.2022 smo bili sodelavci KGZ Kranj v času dežurstva v govejem hlevu počaščeni tudi z obiskom aktualnega svetovnega prvaka v metu diska ter dobitnika srebrne medalje z nedavno končanega evropskega prvenstva v atletiki Kristjana Čeha.

Nazaj

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.