Sortni izbor krompirja v letu 2021

Sortni izbor krompirja v letu 2021

Obvestila za javnost, JSKS  | 
Sortni izbor krompirja v letu 2021

Pripravili smo seznam priporočenih sort krompirja za Slovenijo za leto 2021, kjer so predstavljene le najboljše sorte, ki jih strokovnjaki priporočamo. Na seznamu priporočenih sort je skupno 17 sort.

Na trgu pa se pojavlja veliko več sort krompirja, o katerih pridelovalci malo vedo. Da bi jim tudi pri ostalih sortah olajšali odločitev o nakupu, smo pripravili tudi veliko širši sortni izbor za leto 2021.

 

Kmetijski inštitut Slovenije preskuša sorte krompirja v mikro poskusih v petih ponovitvah na več krajih po Sloveniji. Vsako leto želimo preskusiti najnovejše sorte na trgu in jih primerjati s standardnimi sortami, pridelovalci že poznajo. Opazovane lastnosti so natančno določene v metodiki preskušanja.

 

Sorte smo razdelili v tri skupine:

  • - najbolj razširjene tuje sorte v Sloveniji, ki so bile vsaj tri leta v preskušanju
  • - slovenske sorte.

 

Predstavitev je pripravljena tako, da so podani kratki opisi oblike gomoljev, barve mesa in kožice ter primernosti za uporabo, pridelovalci pa naj se za nakup sami odločijo in presodijo, kakšno sorto želijo, potrebujejo in znajo pridelovati ter kakšen krompir želijo njihovi kupci.

 

Sorte so po zgodnosti razvrščene od 9,5 do 3, kjer je 9,5 najzgodnejša in zagotavlja zadovoljiv tržni pridelek v ugodnih razmerah že cca. 50 do 60 dni po vzniku. Srednje pozne sorte za ozimnico (6,5) dozorevajo okoli od 90 do 100 dni po vzniku, medtem ko pozne do okoli 120 dni po vzniku. S pokrivanjem in nakaljevanjem dosežemo zgodnejši vznik in s tem tudi pridelek.

 

Pri mnogih sortah je omenjena steklavost in rjava pegavost. Obe sta pomembni napaki, ki se pojavljata v mesu gomoljev in ju ne vidimo, dokler gomoljev ne prerežemo oz. uporabimo. Pojavljata se ob stresu v suhih in vročih razmerah, zato sta pri nas lahko kar pogosti.

 

Pridelovalci v Posočju in tisti, ki so na drugih območjih, kjer je razširjena rumena krompirjeva cistotvorna ogorčica, dolžni pridelovati sorte, ki so odporne proti rasam Ro1 in Ro4 te ogorčice. Zato smo zanje opisom dodali dostopne kataloške podatke o tej lastnosti.

 

Če se želijo zainteresirani pridelovalci seznaniti s podrobnejšimi rezultati preskušanja posameznih sort krompirja, jih lahko najdejo na spletni strani Javne službe za poljedelstvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije (http://www.kis.si/Krompir/), kjer so prikazani vsi rezultati sortnih poskusov s krompirjem v Sloveniji od leta 2001 do 2019, rezultati za leto 2020 pa bodo dodani v kratkem.

 

 

  1. Peter Dolničar                                                     

KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE

 

Preglednica 1: Najbolj razširjene tuje sorte krompirja v Sloveniji

 

Sorta

Zgodnost

Gomolji

Barva

Barva

Nekatere pomembne lastnosti

Uporabnost

 

(9,5-3)

 

mesa

kožice

 

 

Zgodnje sorte

 

 

 

 

 

 

ARROW

9,5

okroglo ovalni, debeli

bela

svetlo rjava

lepa oblika, dober okus, primerna za prekrivanje, odporna na rumeno ogorčico, primerna le do jeseni (do septembra ali oktobra)

kuhanje in pečenje

RIVIERA

9,5

debeli, okroglo ovalni

svetlo rumena

svetlo rumena

dober okus, primerna za prekrivanje, odporna na rumeno ogorčico, občutljiva na krompirjevo plesen na listih in gomoljih ter na rjavo pegavost

kuhanje in pečenje

ACTRICE

9,5

debeli, okroglo ovalni

svetlo rumena

svetlo rumena

velik zgoden pridelek, lepa oblika, dober okus, primerna za prikrivanje, primerna do novega leta

kuhanje in pečenje

ADORA

9

ovalni, debeli

svetlo rumena

svetlo rumena

primerna za prekrivanje, pranje gomoljev, odporna na rumeno ogorčico, manj izenačeni gomolji 

kuhanje in pečenje

CARRERA

9

ovalni, debeli

temno rumena

rumena

hitro polni gomolje, za prekrivanje in pranje,odporna na rumeno krompirjevo ogorčico, povprečna jedilnost, precej vlažna, primerna do jeseni, srednje občutljiva na krompirjevo plesen, možnost rjave pegavosti

kuhanje

CELTIANE

9

dolgo ovalni

svetlo rumena

rumena

velik pridelek srednje debelih gomoljev

kuhanje in pečenje ter pomfrit

COLOMBA

9

ovalni

svetlo rumena

rumena

dobra zgodna sorta, občutljiva na sušo, ko je lahko močno steklava

kuhanje

LADY CHRISTL

9

ovalni

rumena

rumena

zelo dober okus, lep oblike, občutljiva na sušo  

kuhanje

BARCELONA

8,5

ovalni

rumena

rumena

velik pridelek, srednje debeli gomolji, odporna proti ogorčicam

kuhanje

BELLAROSA

8,5

zelo debeli, okroglo ovalni

rumena

rdeča

velik pridelek, hiter vznik, slabša oblika, nekroze na gomoljih, kratka dormanca, globlja očesa

kuhanje

CASABLANCA

8,5

ovalni

krem bela

rumena

kakovostna zgodna sorta, gomolji srednje debeli

kuhanje in pečenje

CERSIA

8,5

dolgo ovalni

svetlo rumena

rdeča

drobnejši gomolji, pridelek velik, po okusu malo kisel

kuhanje, pečenje

EVEREST

8,5

ovalni

svetlo rumena

rumena

zelo velik pridelek, gomolji zelo debeli, nižja vsebnost sušine, opažena rjava pegavost

kuhanje

 

PRADA

8,5

ovalni

svetlo rumena

svetlo rumena

velik pridelek, debeli gomolji, plitva očesa, opažena rjava pegavost

kuhanje, tip A

PRIMURA

8,5

srednji, ovalni

rumena

rumena

rodna, primerna za prekrivanje, pranje gomoljev, občutljiva na virusne bolezni 

kuhanje

AGATA

8

ovalni, srednji

rumena

rumena

kakovostna zgodnja sorta, primerna za ekološko pridelavo

kuhanje in pečenje

ANUSCKA

8

ovalni, debeli

temno rumeno

rumena

zelo dobrega okusa, primerna za prekrivanje in pranje gomoljev

kuhanje in pečenje

DIVAA

8

ovalni

bela

bela

kakovostna sorta, večje število srednjih gomoljev

kuhanje in pečenje ter pomfrit

ESMEE

8

ovalni

rumena

rdeča

zelo velik pridelek, zelo debeli gomolji, nizka vsebnost suhe snovi

kuhanje, voden

EVORA

8

okroglo ovalni

bela

svetla

zelo velik pridelek srednje številnih srednje debelih gomoljev, povprečnega okusa, opažena steklavost

kuhanje

JAZZY

8

dolgi, drobnejši

rumena

rumena

srednji pridelek

kuhanje, tip A

MARIS BARD

8

zelo debeli, okroglo ovalni

bela

bela

debeli gomolji, občutljiva na nekroze na gomoljih, navadno krastavost, steklavost in rjavo pegavost

kuhanje, do februarja

RANOMI

8

dolgo ovalni

rumena

svetlo rumena

zelo velik pridelek, debeli gomolji, srednja kakovost -voden okus

kuhanje

ROSARA

8

dolgi, kifli

rumena

rdeča

majhen pridelek drobnih gomoljev

kuhanje

Srednje zgodnje sorte

 

 

 

 

 

 

ARIZONA

7,5

okroglo ovalni

svetlo rumena

rumena

rodovitna srednje zgodna sorta, odporna proti suši, povprečnega okusa

kuhanje

ELFE

7,5

srednji, ovalni

temno rumena

rumena

zelo dobrega okusa, odporna na napake v mesu gomoljev, občutljiva na sencor, srednje občutljiva na krompirjevo plesen na listih

kuhanje in pečenje

EXCELLENCY

7,5

ovalni

rumena

rumena

zelo velik pridelek, občutljiva na metribuzin

kuhanje, pečenje in pomfrit

LA STRADA

7,5

okroglo ovalni

bela

svetlo rumena

zelo debeli gomolji, plitva očesa, povprečnega okusa

kuhanje in pečenje

NATASCHA

7,5

ovalni

temno rumena

rumena

dober pridelek, odličen okus, gomolji lepih oblik, ob suši mogoča rjava pegavost

kuhanje, tip AB

RED LADY

7,5

dolgo ovalni

rumena

rdeča

srednji pridelek, srednji gomolji

kuhanje

SORAYA

7,5

ovalni

rumena

svetlo rumena

zelo velik pridelek, debeli gomolji, slabša kakovost, pogosta rjava pegavost

kuhanje

ARINDA

7

debeli, podolgovati

svetlo rumena

svetlo rumena

zelo dobrega okusa, odporna na rumeno krompirjevo ogorčico, občutljiva na krompirjevo plesen na listih, ob stresu močno izrašča

kuhanje in pečenje

CAMMEO

7

srednje debeli, ovalni

svetlo rumena

rumena

rodovitna nova sorta, odporna proti krompirjevi plesni, primerna za ekološko pridelovanje

kuhanje in pečenje

ELECTRA

7

debeli, ovalni

rumena

rumena

zelo rodovitna sorta, s srednje debelimi gomolji in nizko vsebnostjo sušine, zato slabša jedilna kakovost

kuhanje

MARABEL

7

srednji, okrogli

rumena

rumena

velik pridelek, zelo dobrega okusa, pranje, odporna na rumeno krompirjevo ogorčico, ni primerna za lahka peščena tla, zahtevna sorta za pridelavo

kuhanje in pečenje

do marca

Srednje pozne sorte

 

 

 

 

 

CAROLUS

7

ovalni

 

svetlo rumena

rumena, vijolična očesa

številni srednje debeli gomolji, pridelek velik

kuhanje, pečenje, pomfrit

ALOUETTE

6,5

dolgo ovalni

svetlo rumena

rdeča

velik pridelek srednje debelih gomoljev, odlična jedilna sorta

primeren za kuhanje in pečenje

CONSTANCE

6,5

ovalni

rumena

rumena

velik pridelek,  srednje debeli gomolji

kuhanje, tip A

FRANCELINE

6,5

dolgi, kifeljčar

rumena

rdeča

rdeč kifeljčar, prepozen za nadomestilo Kresniku

kuhanje

OTOLIA

6,5

ovalni

rumena

rumena

rodna, odporna proti krompirjevi plesni na listih

kuhanje, pečenje in pomfrit

RED FANTASY

6,5

srednji, ovalni

rumena

rdeča

velik pridelek, oblika in izenačenost, bolj vlažno meso od sorte Desiree, srednje občutljiva na sencor

kuhanje in pečenje

SANTE

6,5

srednji, ovalni

rumena

svetlo rumena

odpornost proti boleznim in škodljivcem, tudi ogorčicam, lahko slabša kakovost, kratka dormanca, ni za lahka tla, ob suši rjava pegavost

kuhanje in pečenje

SOLARA

6,5

srednji, ovalni

rumena

rumena

odpornost proti virusnim boleznim in rumeni ogorčici, povprečna jedilna kakovost

kuhanje

SOPRANO        

6,5

ovalni

krem

rumena

srednji pridelek, gomolji srednje debeli, številni, povprečnega okusa

kuhanje, pečenje

ADATO

6

dolgo ovalni

rumena

rumena

Dolgi, srednje debeli gomolji,

Kuhanje, pečenje

CONCORDIA

6

ovalni

rumena

rumena

 izenačena, dobra jedilnost

večnamenska sorta, tudi pomfrit

DESIREE

6

srednji, podolgovati

svetlo rumena

rdeča

odličen okus, občutljiva na navadno krastavost, belo nogo, deformacije

večnamenski krompir, tudi pomfrit

MONTE CARLO

6

ovalni

bela

rdeča

dober pridelek, lepe oblike, srednji gomolji, ob suši mogoča steklavost, odporna proti ogorčicam

kuhanje

ROMANO

6

debeli, okroglo ovalni

krem bela

rdeča

velik pridelek na lažjih tleh, nekroze na gomoljih, oblika gomoljev, navadna krastavost, ob suši mogoča steklavost

kuhanje

RUDOLPH

6

okroglo ovalni, debeli

krem bela

rdeča

zelo dober pridelek, groba kožica, očesa

kuhanje

Pozne sorte

 

 

 

 

 

CARLINGFORD

5,5

drobnejši

bela

svetlo rjava

odpornost proti virusnim boleznim, občutljiv na sivenje v mesu gomoljev in steklavost

kuhanje

JELLY

5,5

debeli, ovalni

rumena

rumena

velik pridelek, srednja oblika gomoljev, jedilna kakovost, odporna na stresne razmere

kuhanje, pečenje in pomfrit

JOLY

5,5

debeli, ovalni

krem bela

svelta

velik pridelek debelih gomoljev

kuhanje

KENNEBEC

5,5

zelo debeli, okroglo ovalni

bela

bela

okusnost, občutljivost na krompirjevo plesen na gomoljih in strojni izkop

kuhanje in pečenje

MOZART

5,5

ovalni gomolji

rumena

rdeča

zelo velik pridelek, oblika, izenačenost, v stresnih razmerah je možna steklavost

kuhanje

AGRIA

5

debeli, podolgovato ovalni

rumena

rumena

okusnost, odpornost na virusne bolezni, deformacije gomoljev, občutljiva na krompirjevo plesen, ob suši možna steklavost

pomfrit, kuhanje in pečenje

DAIFLA

5

ovalni

krem bela

svetlo rumena

zelo velik pridelek, debeli gomolji, srednja kakovost, možne nekroze na gomoljih ob okužbi s PVY

kuhanje

MANITOU

5

ovalni

rumena

rdeča

velik pridelek, izenačen, dobrega okusa

kuhanje

                 

Preglednica 2: Slovenske sorte krompirja

 

Sorta

Zgodnost

Gomolji

Barva

Barva

Nekatere pomembne lastnosti

Uporabnost

 

(9,5-3)

 

mesa

kožice

 

 

KIS SLAVNIK

9,5

dolgo ovalni, zelo debeli

svetlo rumena

svetlo rumena

zelo zgoden velik pridelek debelih izenačenih gomoljev, hitro polni gomolje, za pranje in prekrivanje, gomolji izenačeni, primerna do novega leta, nižja vsebnost suhe snovi

kuhanje, pečenje, pomfrit

KIS 07-194/94-1     (KIS BLEGOŠ)

9

 

okroglo ovalni

rumena

rumena

Srednje velik pridelke večjega števila srednjih gomoljev, zelo okusna zgodnja sorta

kuhanje, pečenje, pomfrit,

KRESNIK

8,5

dolgi, kifeljčar

bela

svetla

kakovostna za zgodno porabo, občutljiva na krompirjevo plesen na gomoljih, nekroze in sladkorni konec

kuhanje in pečenje, solate

KIS VIPAVA

8,5

okroglo ovalni

bela

modro vijolična

za zgodno porabo za pečenje, primerna tudi za ozimnico, ob kuhanju se kožica razbarva, srednje globoka očesa, višja vsebnost suhe snovi, možnost rjave pegavosti

kuhanje in pečenje, pomfrit

KIS SAVINJA

7,5

okroglo ovalni

bela

svetla

zelo velik pridelek, večje število izenačenih debelih gomoljev, srednje plitva očesa, odporna proti krompirjevi plesni, občutljiva na pokanje gomoljev

kuhanje

KIS KOKRA

6,5

okroglo ovalni

krem bela do svetlo rumena

svetla

ekološka in konvencionalna pridelava, odporna proti krompirjevi plesni, srednje globoka očesa, ob suši možno pokanje gomoljev

kuhanje in pečenje

KIS KRKA

6,5

okroglo ovalni

bela

svetla

zelo dobra jedilnost, zelo velik pridelek, primerna za sušne razmere in lahka tla, debeli gomolji

kuhanje in pečenje

KIS SORA

5

ovalni

krem bela

svetla

odlična jedilnost, velik pridelek, primerna za hladno skladišče, občutljiva na plesen na gomoljih, ob suši in izraščanju možna steklavost

solatni tip kuhanja (A), večnamenska, tudi pomfrit

KIS RAZOR

6,5

ovalni

rumena

rumena

zelo dobra jedilnost, velik pridelek, zelo debeli gomolji primerna za lahka tla, možnost rjave pegavosti

kuhanje, pečenje, pomfrit,

 

Nazaj

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri