Tehnološki ukrepi po toči

Tehnološki ukrepi po toči

Obvestila za javnost, JSKS  | 
Tehnološki ukrepi po toči

Toča, ki je padala v nedeljo pozno zvečer je povzročila škodo v kmetijstvu na območju občine Kranj (del Žabnice, Praš in vasi Jama), občine Šenčur (območje Žerjavke, Voklo, Voglje in del vasi Trboje), občina Cerklje na Gorenjskem (območe Vopovlje, Lahovče, Zalog). Škoda, ki je nastala na vrtninah in na poljščinah je odvisna od intenzivnosti padanja toče na posameznih območjih. Med prizadetimi poljščinami je škoda nastala na koruzi in krompirju.

Koruza

Pri koruzi je prizadeto listje, same rastline niso zlomljene. Zaradi poškodovanih in razcefranih listov bo zmanjšana asimilacija, kar bo imelo vpliv na manjši pridelek storžev. Pri 30 % uničenju listne površine se pridelek storžev zmanjša za 10 do 15 %, kadar je delež uničenih listov več kot 50 % je lahko pridelek storžev manjši do 40 %. Pri koruzi poškodovani od toče se listje hitreje suši, kar vpliva na tudi zgodnejše dozorevanje.

 

Krompir

Na območju pojava toče pozne sorte krompirja dozorevajo, srednje pozne sorte so pred izkopom. Zaradi suše in vročine v letošnjem juniju bo letina krompirja precej manjša od lanskoletne. Opažamo tudi, da so nekatere sorte po zadnjih padavinah začele s spodraščanjem gomoljev, kar pomeni, da se krompir ne debeli več. Spodraščanje gomoljev pri krompirju je značilno tudi za nasade, ki jih poškoduje toča. Vsem pridelovalcem krompirja, ki imajo poškodovan krompir po toči svetujemo, da pregledajo stanje gomoljev. Če razvoj gomoljev še ni zaključen in novega nastavljanja gomoljev ni, se za zaščito krompirja pred plesnijo še lahko uporabijo kemična sredstva. Pri uporabi kemičnih sredstev je potrebno biti porozen na predpisano karenco za sredstvo glede na predviden čas izkopa krompirja. 

 

Vrtnine

Vrtnine, ki so bile poškodovane po toči so v različnih razvojnih fazah. Na območju pojava toče so najbolj prizadete solatnice, zelje, rdeča pesa, por, čebula in bučevke. V kolikor se posevki v zgodnejši razvojni fazi in se jih bo pustilo v rasti, je potrebno opraviti varstvo proti gnilobam in glivam plesnivkam. Dovoljena registrirana kemična sredstva za zaščito za posamezno skupino vrtnin najdete na spletni strani: https://www.ivr.si/podrocja-delovanja/sredstva-in-metode-varstva-rastlin/fitofarmacevtska-sredstva/dovoljena-fitofarmacevtska-sredstva-v-tekocem-letu/#1576575217141-441ac697-73f0 . Pri uporabi kemičnih pripravkov je potrebno upoštevati predpisano karenco za posamezno sredstvo.

Za boljše obraščanje poškodovanih in hitrejše celjenje ran se lahko uporabijo aminokislinski pripravki in sredstva za krepitev rastlin, kot so: (Drin, Epin extra, Protifert, Basfoliar..).

 

Pripravila: Marija Kalan KGZS –zavod KR

 

Kaj storiti po tem, ko je klestila toča...

 

Nazaj

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.