Utrinki z mednarodnega tekmovanja v ocenjevanju krav lisaste pasme in avstrijske državne razstave v Freistadtu

Utrinki z mednarodnega tekmovanja v ocenjevanju krav lisaste pasme in avstrijske državne razstave v Freistadtu

Živinoreja, Živinoreja  | 
Utrinki z mednarodnega tekmovanja v ocenjevanju krav lisaste pasme in avstrijske državne razstave v Freistadtu

V sklopu svetovnega kongresa lisaste pasme je 3. in 4. septembra v Freistadtu v Zgornji Avstriji potekalo mednarodno tekmovanje v ocenjevanju in državna razstava krav. Tekmovanja smo se udeležili tudi trije predstavniki iz Slovenije.

Ključne besede: mednarodno tekmovanje v ocenjevanju lisaste pasme, avstrijska državna razstava krav

V soboto 3. septembra je 45 udeležencev iz sedmih držav (Avstrija, Nemčija, Italija, Slovenija, Češka, Slovaška, Kolumbija) tekmovalo v ocenjevanju krav s pomočjo mobilne aplikacije Fleckscore. Slovenijo smo zastopali Janko Golob (KGZ Ptuj), Dominik Pečovnik (KGZ Celje) in Tomaž Petek (KGZ Kranj). Vsak udeleženec je ocenil pet prvesnic, za vsako pa je imel na voljo osem minut. Živali so bile že vnaprej ocenjene s strani poklicnih sodnikov in te ocene so bile osnova, s katero se je primerjal vsak udeleženec. Trije tekmovalci, ki so najmanj odstopali od povprečja ocen sodnikov, so se uvrstili v večerni finale. Slovenci smo dostojno zastopali naše barve in osvojili 4., 5. in 16. mesto.

Po večernem finalu v ocenjevanju je potekalo še tekmovanje mladih rejcev v vodenju živali. Nato so bile predstavljene skupine potomk elitnih bikov Woiwode, Weissensee in GS Der Beste. Sledila je avkcija genomsko testiranih plemenskih telic in bikov. Prodajna cena plemenskih telic do enega leta starosti se je gibala med 10.000 in 26.000 evri, skupni selekcijski indeks pa je pri vseh presegal vrednost 130. Najdražja telica izhaja iz linije (GS My Best x Weissensee x Herzschlag). Nato so se osemenjevalni centri potegovali za mlade genomsko testirane bike. Največ, kar 39.000 evrov, so bili pripravljeni odšteti za bika Wolkentanzerja (Wintertraum x Weissensee x Gucci).

V nedeljo je potekala avstrijska državna razstava krav lisaste pasme. Razstavljenih je bilo preko 150 vrhunskih živali v treh različnih kategorijah. V kategoriji prvesnic je zmagala Elvira, potomka bika Weissensee. Med mladimi kravami je bila najboljša Kamile (Wertvoll x Malhaxl), med starejšimi kravami pa Wanda, potomka bika Idako, materin oče pa je tudi slovenskim rejcem lisaste pasme dobro znani bik Vanstein. Wanda (na sliki) je trenutno v osmi laktaciji, povprečje sedmih laktacij znaša 8373 kg mleka s 4,44% maščob in 3,72% beljakovin. Rojena je 25.3.2012 in je do sedaj namolzla že 65.820 kg mleka, njene telesne lastnosti pa so še vedno impresivne in vsega občudovanja vredne. 

Nazaj

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri