ZMANJŠANJE ALI ODPIS PRISPEVKOV ZA KMEČKE ZAVAROVANCE

ZMANJŠANJE ALI ODPIS PRISPEVKOV ZA KMEČKE ZAVAROVANCE

Obvestila za javnost, JSKS  | 
ZMANJŠANJE ALI ODPIS PRISPEVKOV ZA KMEČKE ZAVAROVANCE

Zadnji dan za vložitev zahtevka za zmanjšanje ali odpis prispevkov kmečkih zavarovancev zaradi suše v letu 2022 je 14. april 2023.

Skladno z Zakonom o pogojih, pod katerimi se kmetom zmanjšani ali odpisani prispevki štejejo za plačane (ZPKZ, Uradni list RS, št. 48/92 in 21/95), se lahko kmetom, ki utrpijo elementarne nesreče, prispevki zmanjšajo ali odpišejo, če škodo oceni občinska komisija. V primeru, ko izguba donosa znaša od 30 do 80 odstotkov letnega katastrskega dohodka, se prispevki zmanjšajo za enak odstotek, kot je ocenjen odstotek izgube katastrskega dohodka. V kolikor pa je zmanjšanje donosa ocenjeno višje od 80 odstotkov, se prispevki odpišejo.

Zahtevek potrebno vložiti v roku 15 dni od nastanka škode. Vlada RS je na svoji redni seji 30. marec 2023 sprejela sklep s katerim je potrdila Končno oceno neposredne škode v tekoči kmetijski proizvodnji zaradi posledic suše leta 2022. Zadnji dan za vložitev zahtevka za zmanjšanje ali odpis prispevkov zaradi suše v letu 2022 je tako 14. april 2023. Do tega dne lahko kmečki zavarovanci, ki tega še niste storili, na Finančno upravo RS vložite zahtevek, in sicer:

  1. elektronskoprek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki
  2. osebnoali po pošti na finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register.

Zahtevek se predloži na obrazcu, ki je na voljo TUKAJ.

 

Več o zmanjšanju ali odpisu prispevkov najdete na spletni strani KGZS na spodnji povezavi:

https://www.kgzs.si/novica/moznosti-zmanjsanja-prispevkov-za-kmecke-zavarovance-do-14-aprila-2023-2023-03-31

 

 

                                                                                                   Ana Demšar – Benedičič

                                                                                                Specialistka za ekonomiko kmetijstva:  

Nazaj

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.